• Lintje voor 'Mr. DSS' Peter Vink

  Het oudste en meest gedecoreerde lid van voetbalvereniging DSS, Peter Vink (81), heeft er weer een onderscheiding bij. Op 3 maart werd hij tijdens de (digitale) Algemene ledenvergadering van de club verrast door burgemeester Roest van Bloemendaal met de benoeming tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Vink kreeg de onderscheiding vanwege zijn 70-jarige lidmaatschap van DSS, waar hij tot op de dag van vandaag nog altijd actief is. En nog altijd niet denkt aan stoppen, zo liet hij in zijn dankwoord weten.

  Vink was net ingelogd op de digitale vergadering van de club waar hij sinds 1950 lid van is, toen in zijn huiskamer achter hem onverwacht burgemeester Roest opdook met een bos bloemen en een lintje. Tientallen leden van DSS konden vervolgens via hun scherm direct meebeleven hoe Vink in de schijnwerper werd gezet en de hemel in werd geprezen voor zijn talrijke activiteiten en inspanningen voor de club door de jaren heen.

  “Mr. DSS”, zoals hij door burgemeester Roest genoemd werd, was niet alleen 70 jaar actief voor de voetbaltak van DSS, maar ook medeoprichter en al 60 jaar lid van de honkbal- en softbalafdeling van de club. Hiervoor werd hij in 2019 al onderscheiden met de Erepenning van de honk- en softbalbond. Ook is Vink in het verleden al tweemaal benoemd tot Haarlemse Vrijwilliger van het jaar. Burgemeester Roest prees de onverminderde inzet van Vink zowel voor de honkbal- als voor de voetbalsport, met als kroon op het werk zijn Koninklijke onderscheiding. 

 • De speech van Burgemeester Roest

  Goedenavond Peter Vink en Dag dames en heren.

  Dank dat u mij wilt ontvangen, bij uw digitale ledenvergadering. Dat is natuurlijk niet zomaar, ik ben hier speciaal voor 1 van uw leden.

  Je hebt liefhebbers van sport, en je hebt liefhebbers van sport. En dan is er nog Peter Vink, die in een overtreffende trap geniet van en betrokken is bij DSS en ook wel bekend staat als Mister DSS.

  Peter is al 70 jaar lid van de afdeling voetbal van DSS – zo lang was nog nooit iemand lid van de club – en 60 jaar lid van de afdeling honkbal die hij zelf nog mede heeft helpen oprichten. Op zijn zolderkamer vonden de eerste vergaderingen plaats. Meneer Vink, van verschillende kanten heb ik begrepen dat u het vooral fijn vindt om aandacht te geven. U bent een bescheiden mens en zit zelf niet zo op aandacht te wachten. Maar, dit is toch allemaal speciaal voor u. Dus ga er maar eens even goed voor zitten, want u heeft het verdiend.

  En dat zeg ik niet zomaar. Het is een indrukwekkende lijst van activiteiten en inspanningen die u de afgelopen 70 jaar aan de club heeft besteed. Zonder er ook maar één euro aan te verdienen. Zoals een van de mensen die u heeft voorgedragen het kort samenvatte: ‘Het heeft Peter alleen maar geld gekost.’

  Ongetwijfeld heeft u in ruil daarvoor een schat aan ervaringen, belevenissen en mooie momenten verzameld die er mede voor zorgen dat u, onafgebroken en met een onverminderde inzet en enthousiasme, voor deze club blijft gaan. Ook nu u inmiddels 81 jaar oud bent.  

  Wat heeft u dan zoal voor de club gedaan, behalve zelf sporten? Bestuurlijk heeft u in de loop der jaren bijna elke, denkbare functie bekleed. U was coach, trainer, regelde scheidsrechters, u runt het wedstrijdsecretariaat, stimuleert vrijwilligers om opleidingen te volgen, helpt bij het indelen van de teams, regelt accommodatie voor de trainingen en de wedstrijden, doet bardiensten, opent en sluit het clubhuis, bent aanspreekpunt voor vrijwilligers en via de sportpas en een promotietour langs scholen heeft u sporten bij DSS gepromoot.

  U bent betrokken bij de organisatie van de Olympische dag en andere sportdagen op scholen in Haarlem.

  U bent een actieve deelnemer aan ledenvergaderingen en andere overleggen, ook bij de KNSB, waar u wordt gewaardeerd voor de manier waarop u kritisch en constructief meedenkt, en uw nek uitsteekt voor het algemeen belang van de sport en de betrokken verenigingen.

  U komt graag snel tot oplossingen. En als een ander het niet doet… dan doet u het zelf wel. Daarbij weet u het ook nog eens zo te organiseren, dat de club profiteert van die oplossing.

  Delegeren… dat is iets wat u in al die jaren nog niet zo goed geleerd heeft 😉.

  U vindt het geen enkel probleem om uw eigenbelang weg te cijferen voor het belang van de club. Nadat u twintig jaar geleden met de VUT ging, is dat alleen nog maar intensiever geworden. U had immers opeens nog meer tijd voor de club.

rfwbs-sliderfwbs-slide