• DSS gaat technisch vooruit!

  Hans De Winter, Nick van Everdingen en Marelle Worm geven inzicht in de voetbaltechnische ontwikkeling en structuur binnen DSS. Roos van der Sluis ging met ze in gesprek.

  Wat is jullie rol binnen DSS?

  Hans: Mijn rol binnen DSS is technisch manager. Verder ben ik 2 jaar gelden begonnen als coördinator van de circuittrainingen.

  Nick: Ik ben Hoofd Jeugd Opleider binnen DSS. Verder ben ik trainer en coach van Heren 2.

  Hoe zijn jullie daar gekomen?

  Hans: Een aantal jaar geleden hielp ik als adviseur voor de vrouwenafdeling, een rol die niet vast op papier stond, maar met mijn netwerk en contacten binnen het vrouwenvoetbal kon ik hier en daar ondersteunen. Via die functie heeft DSS mij leren kennen en ben ik de club in gerold. Twee jaar geleden ben ik gevraagd om coördinator van de circuit trainingen te worden en dit wordt mijn tweede jaar als technisch manager.  

  Nick: DSS is al jaren bekend terrein voor mij. Ik ben altijd al betrokken geweest bij de club als trainer en speler. Vervolgens heb ik als trainer een aantal uitstapjes gemaakt. Bij andere verenigingen vervulde ik de rol als Technisch Coördinator van de bovenbouw en was ik trainer. Afgelopen seizoen ben ik benaderd door DSS om de Hoofd Jeugd Opleider te worden. Die kans greep ik met beide handen aan.

  Wat is het belang en de functie van het technische beleid?

  Hans: Het belang van het technische beleid is, dat er iemand binnen de club de door het bestuur uitgesproken doelstellingen waarborgt. In het verleden was er niemand die dat controleerde en nu heb ik die taak op mij genomen.

  Voor welke invulling heeft DSS gekozen?

  Nick: DSS heeft voor een aantal speerpunten gekozen binnen het beleid. Zo vinden we het belangrijk om onze eigen trainers op te leiden. Hierdoor kunnen we trainers betrekken bij het beleid van de club. Dit kan als trainer ook in combinatie met het behalen van trainersdiploma’s. Verder vinden we het als club belangrijk om verzorgd, dominant voetbal te spelen. Een aantal spelprincipes die we hebben zijn opbouwen vanuit de as, actief en vroeg druk zetten, in de zone verdedigen en de tegenstanders via de zijkanten dwingen. Verder hebben we als DSS de DSS=Sport kernwaarden, 5 regels waar iedere speler, trainer, leider en vrijwilliger zich aan moet houden.

  Hans: Eigenlijk is ons motto, een leven lang DSS. We vinden het belangrijk dat er voor iedere leeftijd iets is.  Of je nou speler bent, trainer wordt, vrijwilliger of voetballende vader of moeder. We hebben voor iedere leeftijd genoeg te bieden, bij DSS hoef je nooit een ‘tussenjaar’ te nemen.  

  Wat is er veranderd ten opzichte van vorig seizoen?

  Hans: We hebben aan het einde van afgelopen seizoen een werkdocument in elkaar gezet. Het doel van dit werkdocument is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Verder hebben we dit seizoen meer oog voor het door selecteren van jeugdspelers.  

  Nick: Er zijn een hoop ontwikkelingen, zo is er onder andere meer structuur op technisch gebied. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in overleg momenten, we hebben met het technisch hart en met de coördinatoren iedere maand overleg. Hierdoor leven trainers minder op hun eigen eiland en is er meer saamhorigheid. Verder werken we inmiddels met een interne scout, het spelersvolgsysteem en hebben we een videoanalyse systeem. We willen dit jaar proberen ieder team een keer gebruik te laten maken van het videoanalyse systeem en willen we het spelersvolgsysteem ook gaan introduceren bij de recreatieteams.

  Hans: Als laatste aanvulling op dit punt hebben de hoofdtrainers vanaf dit seizoen meer verantwoordelijkheid over de rest van de van de trainers. Hierdoor worden de recreatie teams ook meer zichtbaar, iets wat we erg belangrijk vinden.

  Wat zijn de ambities en de plannen voor de toekomst? Waar willen we heen met DSS op technisch gebied?

  Hans: We willen binnen elke leeftijdscategorie zo hoog mogelijk spelen met eigen spelers. We geloven in het zelf opleiden van onze trainers en spelers, waardoor de DSS identiteit behouden blijft. Dat lukt tot nu toe al aardig, zo heeft de KNVB DSS bijvoorbeeld benoemd tot ‘voorbeeldclub’. Verder vinden we het belangrijk dat er voor ieder wat wils is. Zo moet een talent de juiste begeleiding kunnen krijgen, maar moet er ook de gezelligheid opgezocht kunnen worden in de kantine. DSS moet een warm nest zijn voor iedereen.

  Wat hebben de spelers hieraan: selectie en niet-selectie, jeugd en senioren, vrouwen en mannen?

  Hans: Er zijn een aantal doelstellingen concreet omschreven. De doelstellingen van de heren zijn voor dit seizoen beter omschreven en zijn er voor de vrouwen zo doelen gesteld dat er nu op het hoogste niveau gespeeld wordt. Verder kunnen we meer bieden op het gebied van wat men wil. Zo zijn doormiddel van het scorebord de sponsoren beter zichtbaar en willen we ieder team een keer gebruik laten maken van het nieuwe videoanalyse systeem.

  Nick: De kwaliteit gaat in zijn geheel omhoog door het opleiden van onze eigen trainers. Spelers voelen dat ook. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om bij DSS te spelen, je kan namelijk op eigen niveau spelen met goede faciliteiten. En nogmaals hierbij is de DSS identiteit en de sfeer binnen de club erg belangrijk en willen we voor iedereen een leven lang DSS kunnen bieden!

 • Marelle Worm, trainer/coach selectie vrouwen aan het woord

  Wat is het videoanalyse systeem?

  Het 360 sportsintellences videoanalyse systeem is een systeem waarbij je wedstrijden kan terug kijken. Hierdoor kan je gemakkelijk de belangrijkste momenten uit een wedstrijd laten zien aan je team. We hebben in totaal 6 camera’s, 2 aan beide kanten achter het doel en 2 in het midden die beiden een helft filmen. Achter de doelen filmt 1 camera het 16 meter gebied en 1 camera de hele helft.

  Hoe werkt het videoanalyse systeem?

  Als je een wedstrijd speelt op veld 1 moet je wedstrijd ingepland staan. Je krijgt vanuit de club een inlog voor de site waar je vervolgens je eigen wedstrijd in kan plannen waardoor die vervolgens opgenomen wordt. Tijdens de wedstrijd kan je live taggen met de app. Met live taggen kan je verschillende voetbalsituaties onderscheiden. Verder kan je de wedstrijd terug kijken als die is afgelopen en als je de wedstrijd terug kijkt kan je ook nog taggen. Op de site kan je dan je beelden terugzien en vervolgens met je spelers delen via een link.

  Hoe gebruik jij het videoanalyse systeem?

  Tijdens onze wedstrijden taggen geblesseerde speelsters gedurende de hele wedstrijden de belangrijke momenten. De dag na de wedstrijd kijk ik de wedstrijd helemaal terug, waar ik dan nog belangrijke voetbalinhoudelijke momenten uithaal. Vervolgens deel ik die met mijn speelsters. De eerst volgende training na de wedstrijd laat ik de beelden terugkomen in de nabesprekingen en eventueel in de wedstrijdbespreking. Verder kijk ik ook individueel met speelsters of per linie beelden terug.

  Wat levert het videoanalyse systeem jou en je team op?

  Het is voor mij als trainer makkelijker om situaties met beelden terug te laten zien om speelsters bewuster te laten worden van hun handelen. Je bent zelf vaak niet bewust van je eigen handelen, je positie ten opzichte van je medespelers en of tegenstanders en de beelden kunnen deze situaties verduidelijken. Hierdoor kunnen we sneller en meer stappen maken.

  Redactie: Roos van der Sluis

rfwbs-sliderfwbs-slide