• Eerste elftalfoto 1920

  Elf jongens van 13 tot 15 jaar zijn de oprichters geweest van DSS. Je ziet ze op de grote elftalfoto, die sinds de start van ons jubileumjaar in de hal van het clubhuis hangt. De foto is gemaakt in augustus 1920 bij de opening van het Rooms-Katholieke Sportpark aan de Molenwerfslaan in Heemstede. Vlakbij waar nu de Cruquiusweg loopt naar de Ringvaart. Daar, in de buurt van complex van HBC, lag het eerste officiële voetbalterrein van DSS en ook van twee andere katholieke voetbalclubs. Geel -Zwart (het latere TIJBB, nu Olympia Haarlem) dat net als DSS in 1919 is opgericht, een jaar later gevolgd door Geel-Wit’20. De foto is gemaakt ter gelegenheid van de eerste wedstrijd van DSS tegen Geel-Wit’20 op 26 september 1920, door Geel-Wit met 2-1 gewonnen.

  Omdat het geen kleurenfoto is kun je niet zien dat DSS toen nog niet in het vertrouwde rood-groen speelde, maar in dezelfde kleuren als Geel-Zwart, met als verschil een witte bies op de broek. Heel onhandig natuurlijk en dat werd in 1922 dan ook veranderd in het bekende rood-groen. Ook de naam veranderde in dat jaar. Bij de oprichting op 7 oktober 1919 heette DSS aanvankelijk nog S.D.S. "Sterk door Samenspel". Een naam die in 1922 werd aangepast, vermoedelijk omdat toen in Amsterdam de gelijknamige Amsterdamse Voetbalvereeniging "Sterk door Samenspel" werd opgericht, zo vermoeden wij op grond van een bericht in de Staatscourant van 9 september 1922. Helaas ontbreken in het archief van DSS de stukken over de naamsverandering en de aanpassing van de kleuren, maar het zal ongeveer gegaan zijn als hiervoor beschreven.

  Wel hebben we in het archief die prachtige oude foto uit 1920 teruggevonden. Een wat verrimpelde, bruin geworden foto van 10x15 centimeter, digitaal opgepoetst en 10x vergroot. Een mooi eerbetoon aan die jongens van toen, die inmiddels allemaal allang zijn overleden, maar die 100 jaar geleden de basis hebben gelegd voor onze club.

  Henk Maurits

   

  contact: 100jaar@dssvoetbal.nl

  #dss100jaar